30% Nederlanders doet extra uitgaven vanwege verhoging lage btw

Naar schatting doet 30 procent van de Nederlanders nog snel voor het einde van het jaar extra uitgaven. De reden is eenvoudig: vanaf 1 januari gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Meer spenderen is dus meer besparen straks. Dat blijkt uit een onderzoek door overheidsplatform Wijzer bij duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder, schrijft het FD.

Snel gebruik maken van 6%
Een vijfde van de burgers die hun geld uit fiscale overwegingen nu alvast uitgeeft, gaat nog snel naar de kapper. Een op tien bestelt alvast theater of concertkaarten voor 2019. De btw-verhoging blijkt overigens voor 43 procent van de ondervraagden een reden om boodschappen te gaan doen bij een goedkopere supermarkt.

Besparingen
Voor veel mensen is het begin van het nieuwe jaar ook een belangrijk moment om te kijken waar ze op kunnen besparen. In de top drie staan dagelijkse boodschappen, winkelen en energie. Daarnaast heeft bijna de helft van de ondervraagden niet goed in beeld wat de komende veranderingen in de wet- en regelgeving gaat betekenen voor hun portemonnee.

Bron: Nextens